Am inceput inscrierile pentru cursurile de arta: Lista cursuri

Articole cu eticheta ‘muzica’

Limbajul specific al artelor plastice

Asa cum in fiecare domeniu de activitate fie ca este vorba de muzica, matematica, fizica, exista anumiti termeni distincsi, asa si domeniul artelor plastice are propriul limbaj de specialitate. Aceste elementele de limbaj plastic constituie alfabetul artelor vizuale şi reprezintă mijloacele de comunicare specifice si prin care se pot recunoaste subiectul (motivul). Necunoscând acest limbaj special, nu vom putea înţelege mesajul transmis de o operă de artă, la fel cum un om fara scoala nu este capabil să citească o carte.

Limbajul sculpturii, modelajului, se raporteaza la perioadele din istoria artelor dar si la termenii de baza folositi in domeniul modelajului cum ar fi: proportiile, abordare a volumului, ridicarea la mana, sectiunea, redarea miscarii, dinamicii, armatura formei etc.

De-a lungul timpului educaţia plastică a devenit obiect de studiu, având drept scop iniţierea copiilor în cunoaşterea şi utilizarea principalelor mijloace de expresie plastică. Dintre limbajele artei, limbajul plastic este cel mai apropiat şcolarului. Acest limbaj are misiunea de a echilibra şi de a armoniza relaţiile copilului cu natura, ori cu sine.

Limbajul artelor este de mare ajutor copiilor dar si adultilor, de a putea descifra mesajele si secretele unei opere de arta, unui articol scris din domeniul artelor sau a temelor.

Valorificarea limbajului artelor plastice inca de la primul contact cu arta plastică formeaza o temelie in dezvoltarea pe viitor indiferent de domeniul de activitate a ideilor, subiectelor plastice sau a proiectelor artistice personale.

Inca de la o vârstă frageda trebuie cultivate unele valori, originalitatea, perseverenţa, interesele cognitive, dar şi artistice.