Am inceput inscrierile pentru cursurile de arta: Lista cursuri

Articole cu eticheta ‘plastilina’

Stimularea creativitatii la copii. Rolul modelajului.

Activitatea modelarii in lut este este considerata stimul eficient in dezvoltarea si rezolvarea problemelor de integrare si socializare. Terapia prin arta ii ajuta pe copii in special (si pe adulti) sa se descopere pe sine si sa se exprime mai liberi, dar ajuta si in relatiile cu ceilalti.

Faptul ca un copil ajunge sa creeze un obiect din lut cu propriile maini si propria viziune, acesta ajunge sa capete incredere in sine, mai ales daca pe moment este si incurajat.

Terapia prin arta in special modelajul ajuta mult si in dezvoltarea viziunii asupra tridimensionalului, punand mintea la incercarea si totodata provocarea de a creea un obiect decorativ sau sculptural.

Lucrul manual cu lutul este dedicata tuturor varstelor, unii copii reusesc sa isi creasca performantele scolare sau de integrare familiala.

Modelajul ajuta la concentrare si determina copilul sa gandeasca asupra rezolvarii si dezvoltarii unui modelaj pana acesta va capata o forma prestabilita prin desenarea unei schite anterioare.

Prin modelaj, fiecare dintre noi oamenii ne putem descoperi potentialul creator. Gandurile si emotiile fundamentale, ce vin din inconstient, capata expresie mai degraba in imagini decat in cuvinte. Modelajul in lut este o modalitate prin care copilul isi spune povestea despre sine, atat prin figurinele create, cat si prin cuvintele care acompaniaza activitatea de modelaj.

Un copil ce are anumite blocaje de limbaj prin activitati artistice poate deschide noi cai de comunicare pe temele respective (floarea preferata, animalul preferat etc.). Prin framantarea unei bucati de lut fiecare copil isi poate creea propria poveste sau si-o poate transpune pe cea deja imaginata in scene, personaje, animale, compozitii cu obiecte modelate etc.

Abilitatile reduse de conversatie, lipsa initierii jocurilor de grup, lipsa implicarii unora dintre copii in jocuri de competitie, sunt imbunatatite prin activitatea de modelare in materiale precum lutul, plastilina, hartia sau aluatul.Activitatea artistica vizeaza atat implicarea copiilor in sarcini variate si cu grade diferite de dificultate, cat si dezvoltarea abilitatilor de conversatie.

Modelajul nu este doar o modalitate de autocunoaştere şi de autodezvoltare, ci şi un mijloc de comunicare şi de intrare în relaţie cu alte persoane, prin utilizarea lutului ca subiect comun în grup.

Plastilina

Plastilina este un material plastic ușor modelabil, folosit, de obicei, în scop educativ.

Plastilina este alcătuită dintr-un amestec de caolin (un tip de argila alba), substanțe grase din anumite rasini naturale sau sintetice, colorate cu diferiți pigmenți, pentru a conferi plastilinei o gamă largă de culori. Plastilina a fost inventata din dorinta de a se putea modela fara ca materialul sa se usuce in contact cu aerul cum este cazul argilei. Aceasta a revolutionat domeniul modelajului deoarece atat in timpul lucrului cu plastilina dar si dupa, plastilina isi mentine plasticitatea ridicata si poate fi remodelata in orice moment.

Exista doua tipuri de plastilina:

  • Plastilina pe baza de ulei: acest tip de plastilina are in compozitia sa ulei, iar datorita acestuia plastilina capata o mai mare plasticitate, nu se intareste si nu crapa in timpul modelarii sau in timpul uscarii.
  • Plastilina pe baza de faina: acest tip de plastilina este de fapt aluatul folosita in alimentatie cu adaos de coloranti naturari sau chimici. Spre deosebire de plastilina pe baza de ulei, cea pe baza de faina se usuca prin expunerea la aer, iar formele modelate cu ajutorul ei prezinta crapaturi dupa uscare la aer.

Prima data plastilina a fost de culoare gri, dar apoi au fost introduse o gama larga de culori precum: rosu, galben,albastru,verde.

Cel mai sigur tip de plastilina pentru copii este cel facut in casa cu ajutorul ingredientelor naturale si coloranti alimentari naturali.

Cum pastram corect o lucrare in lut dupa finalizare

Cu totii avem o mare satisfactie atunci cand reusim sa finalizam un modelaj fie ca este in lut, plastilina sau kera-plast, mai ales daca lucrarea a iesit exact asa cum ne-am propus in schita inainte de a incepe.

Pentru a avea o satisfactie dubla si pentru a nu fi dezamagiti datorita unor mici pasi omisi in a pastra cu grija lucrarea finalizata, trebuie sa cunoastem cateva mici secrete despre lut.

Asa cum bine stim, lutul, are o plasticitate mai mare decat celalalte tipuri de pamanturi pe care le gasim in scoarta terestra, putand fi modelat cu mare usurinta.

Procesul de uscare incepe inca din timpul modelarii, cand adesea lasam lucrarea descoperita, cand facem o pauza lunga de lucru. Crapaturile, fisurile sau deformarile obiectelor se datoreaza acestui fapt. Lutul, in contact cu aerul sau expus la o temperatura prea inalta sau prea joasa risca unele tensionari, fisurand bucati din lucrare. Este indicat sa lasam lucrarea in prima zi la temperatura camerei si acoperita partial deasupra, cu o bucata de hartie.

Suportul de lucru, (blatul unde este pornita lucrarea) este si el un factor important in procesul de uscare corecta a lucrarii din lut. Acesta trebuie sa aibe suprafata unde este asezata lucrarea dreapta, orizontal. Cel mai indicat este sa folosim un suport din ipsos (blat), deoarece ipsosul prin proprietatile sale absoarbe apa din lut si ajuta baza obiectului sa contracte fara fisuri. Daca nu avem o planseta din ipsos, se poate folosi un suport din lemn sau rigips dar care trebuie acoperita cu o bucata de ziar. Ziarul, este mai eficient decat o hartie normala deoarece hartia se increteste, fisurand baza lucrarii (ex: baza unui vas) atunci cand contracta in timpul uscarii.

Pentru a grabi timpul de uscare, se poate lasa obiectul pe un raft, pe ultimul nivel, deoarece temperatura este mai calda si sporeste uscarea materialului.

Un aspect foarte important din procesul de uscare a unui obiect modelat in lut este acela de a fi miscat, mutat din locul unde a fost asezat initial, si mutat de pe o zi pe alta din loc in loc pe suprafata blatului din ipsos. Acest secret micsoreaza garantat riscul fisurilor.

Exista posibilitatea ca obiectul modelat din lut sa devina obiect ceramic, fiind necesara un tip de ardere intr-un cuptor ceramic special si la o temperatura de 960 grade. Pentru ca obiectul modelat sa fie pregatit pentru a deveni ceramica, trebuie sa tinem cont de procesul de uscare a lutului pentru a nu avea un esec in timpul arderii datorat nerespectarii timpului de uscare al lucrarii.

Modelajul

Modelajul este o activitate creativa de relaxare, care iti dezvolta abilitatile creatoare. Prin modelaj noi putem reprezenta un obiect bi sau tridimensional cu ajutorul mainilor su cel al instrumentelor pentru modelaj (ebosoare) sau putem reproduce anumite imagini sau diverse obiecte.

Materiale

Materialele in care se poate modela sunt:

  • Lutul
  • Plastilina
  • Kera-Plast
  • Fimo
  • Aluatul din faina

Se mai poate modela si in materiale precum: sarma, ceara, hartia etc, dar necesita o mai mare experienta si ustensile adecvate.

Cea mai simpla tehnica este aceea de a modela direct in material cu ajutorul mainilor. Acest tip de modelaj iti ofera posibilitatea de a fi spontan si personal. Atunci cand dorim sa realizam un obiect mai complex cum ar fi: un vas, o cutie sau un bassorelief, sunt necesare cateva cunostinte asupra tehnicilor de lucru.

Tehnici

Tehnica serpisorilor din lut aceasta tehnica este una descoperita inca din timpul neoliticului si este cea prin care au fost realizate vasele ceramice. Tehnica presupune ridicarea doar cu mainile a formelor verticale (vase, boluri etc) prin lipirea serpisorilor din lut suprapusi si cu ajutorul barbotinei ( un amestec de lut si apa).

Tehnica colajului ceramic prin lipire, cu ajutorul blaturilor din lut: aceasta tehnica presupune realizarea unor placi din lut, intinse prin presare, ca apoi sa fie lipite intre ele pe margini cu ajutorul lipiciului (barbotina din lut si apa), astfel creand un nivel de inaltime dorit.

Tehnica modelarii dintr-o singura bucata de lut: tehnica aceasta presupune realizarea unui obiect (pasare, animal) dintr-o singura bucata de argila sau material plastic, modeland cu mainile si tragand din forma mare, mici forme pe care le modelam pana devin volume. Astfel din bucata mare de lut, vom realiza un obiect complex cu multe componente doar cu ajutorul mainilor, modeland partile componente dintr-un intreg.

Tehnica inlaturarii sau scobirii in lut: cu ajutorul debosoarelor (instrumente pentru modelaj) putem sapa in lutul moale unde avem anumite grosimi foarte mari, pentru a subtia stratul de lut sau putem scobi in interiorul unei sfere pana devine goala in interior.

Tehnica traforului: traforul a fost foarte mult folosit in arhitectura fiind realizat in piatra, marmura, lemn sau metal. Aceasta tehnica presupune decuparea unor modele stabilite in prealabil alternand jocul de spatiu plin si spatiu gol. In ceramica, tehnica traforului este raspandita, aceasta creand un decor spectaculos.

Tehnica modelajului aplicat: se poate modela un relief subtire iar apoi dupa multiplicarea acestuia se aplica pe suprafete dorite.

Fie ca vorbim de un modelaj liber sau cu ajutorul instrumentelor cel mai important este sa gasim noi insine propriul nostru stil si solutia de lucru. Arta modelajul trebuie sa ramana in primul rand o pasiune care sa vina din dorinta de exprimare prin arta.