Am inceput inscrierile pentru cursurile de arta: Lista cursuri

Homosexualitate – Proiect de diploma

Anul 2008 a fost anul absolvirii Universităţii de Arte din Bucureşti. Un an special, atât prin importanţa sa în evoluţia educaţiei mele artistice, cât şi prin problematica pe care am atins-o la proiectul de diplomă.

homosexualitate maternitate 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Maternitate

Am vrut cu tot dinadinsul, să fie o temă şi o problemă contemporană, actuală şi de o importanţă majoră.

Chiar dacă la susţinerea diplomei am avut o serie de impedimente din partea unor persoane din cadrul didactic al acestei Universităţi, totuşi au fost şi oameni care m-au susţinut pe parcursul acestui proiect.

detaliu 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 001

Ei m-au ghidat, mi-au dat multe sfaturi utile în abordarea acestei tematici, dar şi în reprezentarea ei vizuală, şi chiar la expoziţia finală mi-au spus cuvinte pe care nu le voi uita niciodată.

detaliu001 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 002

Păcat că pentru unii a fost privită ca o temă aberantă, derizorie şi lipsită de orice esenţă, ba chiar catalogarea ei ca ceva pornografic.

Lucrarea de licenţă, sub genericul titlu de “Homosexualitate”, ilustrează preocuparea  personală pentru această categorie de personaje, studiate prin perspectiva intermedierii dintre contextul social contemporan, adică societatea românească şi comunitatea  gay.

detaliu002 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 003

detaliu003 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 004

Proiectul “Homosexualitate” este un manifest artistic, o atitudine vis-a-vis de ceea ce înseamnă identitatea gay, interacţiunea homosexual-heterosexual şi imaginea, impactul pe care homosexualii îl produc asupra sensibilităţii noastre/mele vizuale şi emoţionale.

În elaborarea proiectului de licenţă m-a mânat cel mai mult dorinţa de a găsi un subiect care să ridice o problemă socială actuală, şi în cele din urmă subiectul a fost găsit.

detaliu004 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 005

homosexualitate optiuni 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Opţiuni

Am răsfoit zeci de articole, studii ştiinţifice, am parcurs opere de artă (fotografii, picturi) care au atins această temă, am recurs chiar şi la câteva discuţii cu cei care sunt gay, şi în final mi-am dezvoltat problematica subiectului în acest text şi lucrările pe care le voi prezenta.

Mi-am propus, şi consider că am reuşit, în toate tablourile realizate pentru acest proiect, să abordez o reprezentare şi interpretare vizuală proprie a acestei teme.

detaliu005 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 006

detaliu006 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 007

Spre deosebire de Mapplethorpe (o prezenţă foarte controversată,  cunoscută pentru nudurile sale de bărbaţi, prezentând o latură homo-erotică provocătoare, masochistă şi sado-masochistă, în gama alb-negru, prin ilustrarea sexualităţii corpului masculin, a liniilor muşchiilor dar şi foarte explicit, câteodată dusă la extremă, a homosexualităţii acestora), în scopul creării unui mesaj deschis pentru un public mai larg, am folosit o metodă subtilă în transmiterea mesajului, dar cu elemente de maximă tensiune strict concentrate pe punctele-cheie ale tabloului.

detaliu007 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 008

detaliu008 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 009

Urmând cursul problemelor şi ideilor expuse în cele de mai sus am realizat 5 lucrări, cu dimensiunea de 140 cm/160 cm, pe format orizontal, în care un rol important am acordat impactului vizual şi psihologic, mesajului ascuns în atitudinile şi gesturile personajelor, orchestrării cromatice şi complexităţii compoziţionale, folosind o modalitate specifică de structurare a elementelor plastice, astfel încât să formeze un ansamblu omogen, echilibrat, şi indestructibil.

detaliu009 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 010

homosexualitate interzis minorilor 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Interzis Minorilor

În toate aceste lucrări, pictate în ulei pe pânză, am folosit detalii din mai multe lucrări fotografice; în ele se confruntă nuditatea şi adevărul, fenomenul şi esenţa, înţelegerea şi ignorarea.

Am redat subiectul într-o manieră extrem de clară, concisă şi lipsită de un lirism patetic.

Picturile sunt concepute pe mai multe planuri, fiecare dintre ele defenind o stare de spirit.

detaliu010 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 011

detaliu011 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 012

Preferinţa pentru fotografie explică, de fapt, abordarea figurativă a acestei teme, cât mai expresivă a mimicii personajelor, atitudinilor şi ipostazelor acestora, evitarea povestirii şi surprinderea esenţei problemei abordate, întrucât modul de realizare al compoziţiei plastice este cel care contribui la realizarea unei imagini percutante şi inechivoce.

De-a lungul timpului artiştii au încercat să prezinte homosexualitatea în lumină mai mult sau mai puţin favorabilă.

detaliu012 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 013

detaliu013 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 014

De la Socrate, un reprezentant al homosexualităţii care în Fedru şi Banchetul descria mitul sufletului şi conferea autoritate morală iubirii homosexuale se ajunge la poeziile lui Michelangelo, care se inspira din frumuseţea adolescentină a băieţilor din anturajul său.

Cele mai vechi documente ale culturii europene cu această temă vin din Grecia antică, unde relaţiile homosexuale făceau parte din unele norme sociale. Aceste relaţii, folosite ca o metodă de control demografic, în mare parte de natură pederastică, co-existau cu mariajul, împreună cu care constituiau un univers bisexual.

detaliu014 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 015

homosexualitate nunta 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Nuntă

Recent în animaţia japoneză, pentru publicul ţintă homosexual, a apărut o anume tendinţă,  “Yaoi”, benzi desenate şi desene animate destul de explicite “axate pe relaţii între doi bărbaţi”.

În arta fotografică din ultimele secole, mai mulţi artişti au reprezentat acest subiect. Wilhelm Von Gloeden, în urma acestui artist  au rămas zeci de fotografii cu  portrete  sepia de tineri cu chipuri şi trupuri destul de grosolane, puşi de imaginaţia înfierbântată a lui von Gloeden să personifice semi-zeităţi greco-romane; unii sînt gracili ca nişte bondari zumzăind în harfă, alţii suflă în flaut, bine înfipţi în tălpi ca nişte copaci dezgoliţi.

detaliu015 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 016

detaliu016 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 017

Pierre&Giles, Bruce Weber, Vincenzo Galdi, Wilhelm (“Guglielmo”) von Pluschow şi lista poate continua, toţi aceşti artişti au  fotografiat cupluri de homosexuali în ipostaze romantice.

În urma acestor investigaţii în istoria artei, am hotărât ca lucrările mele să aibă la bază compoziţii intenţionat deschise, pentru a crea un dialog atât intern, al personajelor cu ele însăşi, cât şi unul extern, al personajelor cu privitorul, cu scopul de a deschide  un canal de comunicare.

detaliu017 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 018

detaliu018 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 019

Cele 5 picturi, cu titlurile “Maternitatea”, “Nunta”, “Opţiuni”, “Interzis minorilor” şi “Stop HIV”, alcătuiesc cupola sub care se ascunde avalanşa de sentimente si stări contradictorii; clar-obscurul din ele a fost ales de mine tocmai pentru latura sa puternic dramatică, treptat apare un alt fel de profunzime, o nelinişte exprimată plastic printr-o gamă cromatică atent aleasă.

Elementelor fotorealiste li se adaugă o conotaţie simbolică, o atitudine obiectivă, toate  acestea topite într-o viziune personală profundă.

detaliu019 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Detaliu – 020

Structura plastică a acestor lucrări este subliniată de unitatea gamei cromatice, ignorarea mediului adiacent, a anturajului concret în care se află acele personaje.

Puternicele contraste de lumină şi culoare, jocul fin al mişcării trupurilor, umbrelor şi   atitudinilor completează excepţional scena, leagă figurile între ele, alcătuind parcă din acestea o compoziţie de lumini.

homosexualitate sida 130x98 Homosexualitate  Proiect de diplomă

Stop Hiv

Cu ajutorul liniilor curbe de factură riguroasă care sunt concentrate spre mijlocul lucrării se compensează dezechilibrarea picturilor, iar prin liniile lungi şi paralele, linii de forţă formate de corpurile personajelor reprezentate, am obţinut  stabilitate şi unitate compoziţională, dar şi tensiune emoţională, descendentă şi ascendentă, combinaţia acestora din urmă reprezintă întreaga paletă de sentimente şi atitudini care se vor a fi descoperite.

Reprezentarea unor fizionomii diverse, care denotă diferite faze ale unui proces, sau a emoţiilor contradictorii înscrise pe chipul personajelor, sugerează la rândul lor devenirea psihologică prin care privitorul poate recupera întreaga idee expusă de mine.

Fizionomia sugestivă, capabilă a spune prin ea însăşi un mesaj, poate fi o cheie pentru caracterul personajului, deoarece prin adecvarea aspectului exterior la trăsăturile psihologice am recurs la un cod ce permite reprezentarea caracterelor urmărite.


Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Intrebari si raspunsuri

Sunt de acord cu Politica de confidentialitate.

14 Răspunsuri la “Homosexualitate – Proiect de diplomă”

 1. George M. Autor:

  Am citit de 2 ori articolul de mai sus. Bravo! O abordare artistica profesionala si de calitate a acestei probleme. Un punct de vedere unic care trebuia de spus si pentru care in Romania nu cred ca exista un alt moment mai prielnic de spus in contextul in care se doreste a fi adoptata o lege in acest sens. O cunoastere mai in profunzime a problemei exprimata intr-un mod frumos ar prinde bine oricui.

  Realizarea artistica este aproape perfecta din punct de vedere tehnic, tema este intriganta si lucrarile au o valoare aparte, probabil doar de un consumator de arta inrait inteleasa :) .

  Bravo Marina, iti admir curajul cu care ai abortat tema si tin sa remarc ca se vad anii de munca din spatele rezultatului. Tine-o asa si o sa ajungi unde iti doresti sa fii.

  Răspunde

  Marina Reply:

  Buna George!
  Iti multumesc mult pentru comentariu dar si pentru cuvintele frumoase pe care le contine acest mesaj.
  Promit s-o tin tot asa. :) Si sa ajung unde vreau 😉

  Răspunde

 2. didiana Autor:

  sunt placut surprinsa de tema proiectului tau de diploma…soarta a facut ca si eu sa abordez o tema asemanatoare oarecum pentru licenta ce o voi sustine in vara..as fi foarte bucuroasa si ti-as fi recunoscatoare daca m-ai putea ajuta cu informatii legate de istoria homosexualitatii….astept raspuns oricare ar fi acesta pe adresa mea de e-mail…iti multumesc anticipat si astept raspuns oricare ar fi acesta…..bafta!

  Răspunde

  Marina Reply:

  Buna Didiana!

  In primul rand iti doresc mult succes la examenul de licenta. In al doilea rand, legat de istoria homosexualitatii, informatiile necesare pot fi gasite printr-o simpla cautare pe internet.

  Eu, personal, m-am documentat strict in directia aceasta, a istoriei, restul conceptului imi apartine in totalitate. De fapt, asa ar trebui sa procedezi si tu, sa iti dezvolti un concept propriu, legat de acest subiect, sa iti exprimi parerea intr-un mod inedit, diferit de ce au facut altii, in felul acesta ai ce sa spui publicului.

  Din fericire pentru mine, este o tema care m-a tinut intr-o continua priza, care nu m-a lasat sa dorm, mi-a tulburat viata timp de un an (anul IV) si inca mi-o tulbura in continuare, am avut o inspiratie continua si cuvintele pe care le-am concentrat in acest comentariu plastic al lucrarilor imi veneau de la sine.

  Deci, alege-ti zona plastica spre care vrei sa mergi, de exemplu, pentru mine, punctul de plecare l-au reprezentat fotografii care au abordat tema homosexualitatii, poate fi oricare alta. Conteaza ce vrei sa spui prin lucrarile tale, ce stari vrei sa transmiti si ce latura a acestei teme vaste, homosexualitatea, vrei sa abordezi. 😉

  Tema mea “este un manifest artistic, o atitudine vis-a-vis de ceea ce înseamnă identitatea gay, interacţiunea homosexual-heterosexual şi imaginea, impactul pe care homosexualii îl produc asupra sensibilităţii noastre/mele vizuale şi emoţionale”. De aici am plecat.

  In concluzie, gandeste-te bine ce vrei, de fapt, de la acest proiect si toate iti vor reusi.
  Multa bafta. :)

  Răspunde

 3. Ayann Autor:

  Intradevar minunat! Really stunning! (oricare alte cuvinte ar fi de prisos, un proiect intradevar realist si mai mult decat minuat).
  Sincere felicitari si tine-o tot asa!

  Răspunde

  marina Reply:

  Multumesc frumos. :)
  Ma bucur ca lucrarile mele sunt apreciate.

  Răspunde

 4. Anghelescu Autor:

  Sunt lucrari foarte complexe si bine realizate. Tema este actuala si bine patrunsa in esenta. Se vede ca iti place sa muncesti mult la ele.

  Ai talent, bravo!

  Răspunde

 5. paq Autor:

  mie personal aceste lucrari imi vor ramane in memorie. sunt foarte expresive, putin socante … sunt extraordinare si cu siguranta ,,ies din multime”. au o forta si un stil aparte.

  Răspunde

 6. HELENIS Autor:

  IMI LASA O STARE DE VOMA LUCRARILE TALE!!!!!!!!!!PACAT ca arta ajunge pe mana maniacilor sexual care in loc sa isi vindece patimile ajung sa le faca reclama intr-un proiect de diploma!!!!! RUSINE PROFESORILOR CARE AU ACCEPTAT ASA O TEMA SCABROASA SI TIE CA INDRAZNESTI SA VIOLENTEZI PRIVIREA IUBITORILOR DE ARTA CU ASEMENEA MAGARII!!!! MAI BINE TE-AI LASA DE MESERIE DECAT SA FACI RECLAMA MASCATA PUTREZICIUNII CARE A PRINS RADACINI IN TRUPUL TAU!!!!!!! PROFANEZI ARTA CU MIROSUL FETID AL CREATIILOR TALE BOLNAVICIOASE!!!!!!!!!!!!!!!

  Răspunde

 7. artistiq Autor:

  trebuie sa recunosc ca asa statui din ghips pictate nu intalnesti foarte des, ai impresia ca sunt poze si nu picturi realizate cu pensula. felicitari! despre tema nici nu vorbesc: o abordare unica. sa mai zica cineva ca nu avem artisti de valoare si in Romania! esti un pictor despre care merita sa se scrie mai mult. cand faci o expozitie, te rog sa ma anunti si pe mine (ai mail la comentariu) … vin cu drag, vreau sa vad lucrarile in realitate.

  Răspunde

 8. Patrick Jr. Autor:

  Exceptional works of art! You are a great artist Marina. Too bad I don’t understand romanian to read the article.

  Răspunde

 9. crip81 Autor:

  intr-adevar , ai talent , esti o fata inteligenta….
  pacat ca te-ai lasat atrasa de latura intunecata a vietii . Mai devreme sau mai tarziu vei culege roadele semintelor pe care azi le pui in pamantul sufletului tau .

  Răspunde

 10. georgiana Autor:

  super lucrari, imi plac foarte mult, iar tema aleasa este foarte interesanta.Felicitari

  Răspunde

  Emi VentoFreddo Reply:

  Helenis,pentru o “iubitoare de arta” cum te definesti ai o minte tare ingusta…Pictura a abordat intotdeauna tematici sexuale conflictuale,Marina face cinste generatiei ei,mie de exemplu comentariul tau e cel ce imi provoaca voma,nu aceste minunate picturi!

  Răspunde